Er zijn verschillende types EPC-certificaten die geschikt zijn voor panden met diverse bestemmingen. We stellen hier de belangrijkste categorieën aan je voor. Daarbij gaan we kort in op de bijzondere kenmerken van die categorie en wanneer dat certificaat vereist is.
In Vlaanderen ben je bij verkoop of verhuur van een pand doorgaans verplicht een EPC-certificaat mee te leveren. Dit geldt niet alleen voor woningen maar ook voor zakelijke panden voor horeca of industriële doeleinden. Het is cruciaal om de juiste versie te selecteren omdat je anders alsnog een boete krijgt bij controle en deze kan flink in de papieren lopen.
1. Het EPC Certificaat voor woningen
Bij de verkoop van een woning of een appartement is een EPC-certificaat vrijwel altijd verplicht. Ook bij verhuur van een woning moet het verplicht bij de huurovereenkomst geleverd worden.
Er wordt een letter vastgesteld naar aanleiding van een zicht inspectie in het pand. Dit certificaat is tien jaar geldig en bevat naast de energiescore ook uitgebreide aanbevelingen ten behoeve van de duurzaamheid en wat hiervoor de geraamde kosten zijn.
De kosten bedragen hiervoor doorgaans tussen de €150 en €300 maar dit kan verder oplopen als er speciale wensen zijn. Op de website van de Vlaamse autoriteiten is een complete lijst met beschikbare gekwalificeerde deskundigen bij jou in de omgeving. Deze zijn van bewezen kwaliteit en kunnen jou vakkundig en op korte termijn ondersteunen.
- Lees hier meer over het ECP-certificaat voor woningen
- Lees hier meer over het ECP-certificaat voor appartementen
2. Het alternatief voor handelspanden, winkels & kantoren
Een ander EPC-certificaat wordt vereist voor niet-residentieel vastgoed zoals B&B, handelszaken, praktijkruimtes, horecazaak, winkelruimtes en kantoorruimtes… Hierbij moet allereerst ook de bedrijfsbestemming in acht worden genomen. Daarnaast hoeft een pand alleen gecertificeerd te worden als het minder dan 500 vierkante meter woonoppervlakte heeft. De kosten voor dit EPC-certificaat liggen doorgaans iets hoger dan voor woningen en appartementen. Zowel bij verhuur en verkoop wordt een certificaat geëist en het ontbreken daarvan levert een boete op. De autoriteiten controleren de aanwezig steekproefsgewijs. Voor religieuze instellingen en kleine zelfstandige panden geldt een uitzondering en is dit certificaat niet verplicht. Deze uitzonderingen worden elk jaar aangepast en een actueel overzicht is te vinden op de website van de autoriteiten.
- Lees hier meer over het ECP-certificaat voor handelspanden
- Lees hier meer over het ECP-certificaat voor kantoorruimtes
3. EPC voor gemeenschappelijke delen van appartementen
Vanaf 2022 moet je als appartementseigenaar niet alleen EPC-certificaat opleveren voor het appartement zelf maar ook voor gemeenschappelijke delen. Het EPC-certificaat is weliswaar alleen toepasselijk voor zelfstandige woningen maar er zijn voorzieningen in hallen zoals verlichting. Ook wordt er gekeken naar gemeenschappelijke zolders en kelders. Tenslotte wordt er gekeken naar gezamenlijke nuts posten en meters. Het is vanaf heden al mogelijk om een certificaat aan te vragen voor dit doeleinde al wordt dit dus nog niet wettelijk geëist.
- Lees hier meer over het ECP-certificaat voor gemeenschappelijke delen
4. Een EPC voor nieuwbouw
Als jij een nieuwbouwwoning koopt ontvang je vooralsnog een EPC-Bouw. Dit komt omdat de categorie nog niet vastgesteld is. Binnen een jaar na aanschaf moet je een EPC-aangifte doen. Aan de hand daarvan kun je een EPC-certificaat opvragen met het actuele duurzaamheidsniveau. Realiseer je overigens dat deze certificering beperkt geldig is en dat je het bij een nieuwbouwwoning meestal alleen gebruikt bij verkoop of verhuur. Het is daarom niet noodzakelijk altijd een certificaat in huis te hebben.
- Lees hier meer over het ECP-certificaat voor nieuwbouw
Zo ontvang je het juiste certificaat
Een goed opgeleide deskundige vertelt direct welk EPC-certificaat uitgewerkt moet worden. Hij of zij komt langs voor een zichtopname en kijkt/keurt daarbij naar de isolatie, muren, plafonds en sanitaire voorzieningen. Deze informatie wordt ingevoerd op een locatie en op kantoor uitgewerkt tot een compleet certificaat. Het is praktisch om zelf op voorhand het nodige papierwerk te verzamelen omdat jij het pand al langer kent. Denk hierbij aan facturen van ramen en isolatiematerialen die als bewijsmateriaal dienen. Op het internet zijn tenslotte handige en betrouwbare checklists te vinden voor de optimale voorbereiding.
Zoek je het goedkoopste EPC-certificaat? Vergelijk via onze website de EPC prijs bij verschillende EPC-deskundingen uit je buurt.