Hier geven we alle informatie over wanneer een EPC-certificering al dan niet verplicht is.
Ons doel is niet om een limitatieve lijst op te stellen. Daarentegen willen we situaties op een rij zetten waarbij een EPC verplicht is. Daarna benoemen we vijf situaties waarbij dit juist niet het geval is en jij deze investering links kunt laten liggen. Neem daarbij altijd in aanmerking dat er bij elke situatie uitzonderingen gelden waarover jouw deskundige een advies geeft. Tenslotte informeren we je over de consequenties als een verplicht EPC bij de documentatie ontbreekt.
Wanneer is een EPC wel of niet verplicht?
In deze gevallen kun je niet onder een EPC-keuring uitkomen:
- Allereerst is een EPC verplicht als je jouw woning of appartement verkoopt of verhuurt. Dat is de algemene regel waarop vervolgens een aantal uitzonderingen gelden. In het geval van gemeenschappelijke delen moet hiervoor een tweede attest worden ingediend. Het is hierbij van belang dat het gaat om een zelfstandige woning waarbij geen sprake is van nieuwbouw.
- Daarnaast is een keuring noodzakelijk als jij een zakelijk pand verkoopt of verhuurt. Hierbij zijn afmetingen cruciaal en zijn bepaalde doeleinden uitgesloten. Afhankelijk van de bestemming kunnen er extra eisen worden gesteld. Een horecapand moet aan hogere eisen voldoen dan een winkelpand.
Vanaf 2022 wordt het verplicht om een EPC te laten opstellen bij de verkoop van vastgoed. EPS’s opgesteld voor 2019 zijn dan niet meer geldig.
Een EPC is niet noodzakelijk in de volgende gevallen
Vijf bijzondere gevallen op een rij:
- Allereerst hoef je geen EPC certificaat te leveren als jij een zakelijk pand gaat verhuren of verkopen dat een groter gebruiksoppervlakte heeft dan 500 vierkante meter.
- Daarnaast hoef je geen EPC-certificaat af te leveren als jij beschikt over een zelfstandig pand dat niet bewoond wordt en dat kleiner dan vijftig vierkante meter is.
- Deel jij een ruimte met anderen? Bijvoorbeeld een studentenkamer? Mocht je deze willen verhuren of verkopen dan is er geen eis voor een EPC.
- Ook gelden er andere eisen als jij een nieuwbouwwoning hebt omdat hier vanaf het begin al strenge milieueisen voor gelden. Meestal hoef je pas na een vast aantal jaren alsnog een certificaat te leveren.
- Maakt jouw zakelijk pand onderdeel uit van een grote ruimte zoals een winkelcentrum? Dan is een EPC niet vereist.
Weet dat het EPC dynamisch is en dat het zomaar kan dan volgende kalenderjaar de eisen verscherpt worden. Beschouw ons overzicht daarmee als een voorlopige gids.
Wat gebeurt er als een verplicht EPC niet wordt meegeleverd?
Er wordt geen standaard controle uitgevoerd of een verplicht EPC meegeleverd is. Dit wordt steekproefsgewijs uitgevoerd. Word je betrapt op het ontbreken ervan dan kun je een boete tegemoet zien en moet je alsnog aan de eisen voldoen. Ook kan zijn dat jij er door de koper of huurder op wordt gewezen dat je niet aan jouw verplichtingen voldoet. Deze heeft profijt van de verklaring omdat hij of zij een concreet plan krijgt om energiebesparende maatregelen te nemen en gelijk weet wat daarvoor de kosten zijn. Bij verhuur zullen deze stappen altijd in overleg met de verhuurder plaatsvinden en er kan mogelijk aanspraak op subsidies worden gemaakt.
Indien geen EPC aanwezig is, kunnen de boetes oplopen van €250 tot €5.000.
Concluderend over de verplichte EPC
In het bovenstaand overzicht hebben we een aantal voorbeelden gegeven van wanneer een EPC wel of niet verplicht is. Belangrijk is dat deze lijst niet limitatief is en dat je altijd officiële bronnen van de Vlaamse autoriteiten wilt raadplegen. Loop in ieder geval niet het risico dat je betrapt wordt zonder certificaat want dat is simpelweg zonde van het geld.
Een EPC-evaluatie aanvragen kan eenvoudig en binnen een paar minuten geregeld zijn op het internet. Vergelijk prijzen en zorg dat je de beste deal krijgt bij deze noodzakelijke investering.
Zoek je het goedkoopste EPC-certificaat? Vergelijk via onze website de EPC prijs bij verschillende EPC-deskundingen uit je buurt.