Hier gaan we verder in op welke eisen er gelden om een woning een hoger EPC te geven en welke procedure hierbij van toepassing is. Daarnaast geven we aan wanneer je alsnog een keuring moet laten doen en lichten we het concept E-peil verder toe. Zo geven we je duidelijkheid over EPC-certificaten voor nieuwbouwwoningen en hoe de aanvraag in het werk gaat zodat je ontvangt waar je recht op hebt.
Op het moment dat je in Vlaanderen een nieuwbouwwoning koopt ontvang je een EPC-bouw die tien jaar geldig is. EPC-Bouw laat jou zien of jouw woning aan de EPB-eisen voldoet. Dat zijn de moderne eisen die door de Vlaamse Wet worden gesteld als het gaat om energiezuinigheid van nieuwe woningen. In de EPC-Bouw vind je ook het E-peil en K-Peil terug. Dat bepaalt in het kort hoe energiezuinig de woning is. Des te lager het cijfer des te beter de energiezuinigheid.
Opgelet, een E-peil is niet hetzelfde als de EPC-enerigiescore op het energieprestatiecertificaat.
Wat is het verschil tussen een E-peil en de score op een EPC?
- Het E-peil voor nieuwbouw is een dimensieloos getal dat begint met de letter E.
- De energieprestatiescore (berekende energieverbruik) op het EPC wordt uitgedrukt in kWh/m2 (kilowattuur per vierkante meter).
Vereisten voor een EPC voor nieuwbouw
In de EPC-Bouw wordt omschreven of er voldaan is aan de eisen van de milieuwetgeving in België. Het EPC-Bouw wordt standaard afgeleverd als een pand wordt opgeleverd dat een E-peil heeft. Het EPC-Bouw wordt vastgesteld binnen een jaar nadat de woning wordt opgeleverd of als je je intrek in neemt. Vervolgens is het tien jaar geldig vanaf het moment dat je er in trekt. Tenslotte ben je verplicht om de EPB-aangifte maximaal vijf jaar na het aanvragen van bouwvergunning te doen.
Hoe werkt het E-peil?
Nieuw gebouwde woningen in Vlaanderen moeten sinds 2006 voldoen aan het E-peil. Op de eerste plaats wordt dit bepaald door het bouwjaar. Is jouw woning bijvoorbeeld gebouwd tussen 2006 en eind 2009 dan kun je als maximaal E-peil E100 behalen.
Voor woningen vanaf 2021 moet het E-Peil E30 behaald worden.
Hierbij geldt: hoe lager, hoe beter. Als jouw E-peil te hoog is kun je een boete verwachten. Als jij een ingrijpende renovatie uitvoert waarbij de woning energiezuiniger wordt kun je een nieuw E-peil aanvragen. Als er eenmaal een E-peil is vastgesteld dan is dit definitief en hier kun je niets aan veranderen tenzij je dus overgaat tot een verbouwing.
Wanneer wordt dit omgezet naar een EPC voor een bestaande woning?
Na tien jaar vervalt het EPC-Bouw. Als jij daarna jouw woning gaat verhuren of verkopen zul je een EPC-keuring moeten laten uitvoeren. De kosten hiervoor bedragen tussen de €100 en de €250 en er zijn tal van commerciële partijen op de markt die deze dienst bieden. Na aanleiding van deze keuring wordt een letter bepaald die aangeeft hoe energiezuinig het pand is en welke maatregelen er in de toekomst genomen kunnen worden. Hier worden ook de kosten bij vermeld. Weet dat dit doorgaans geautomatiseerde informatie is omdat de deskundige werkt met vaste software.
Het kan natuurlijk zo zijn dat jij in de eerste tien jaar aanvullende verbouwingen uitvoert om de energiezuinigheid van de woning te bevorderen. Om dan een hogere notering te krijgen zul je een audit moeten laten uitvoeren. Hier zijn kosten aan verbonden maar mogelijk kun je daardoor in de toekomst een hogere koop- of huurprijs ontvangen. Jouw certificaat wordt geregistreerd bij de Vlaamse autoriteiten waardoor zij een idee krijgen van de stand van zaken bij Vlaamse gebouwen.
Onze conclusie over EPC bij nieuwbouwwoningen
Samenvattend ontvang je bij het kopen van een nieuwbouwwoning een EPC-Bouw waarmee de duurzaamheid van het pand aangetoond wordt. In principe is dit pas relevant als je wilt verkopen of verhuren. Er worden sinds 2006 in België hoge eisen gesteld aan de duurzaamheid van nieuwe woningen waardoor je een hoge notering kunt verwachten.
Zoek je het goedkoopste EPC-certificaat? Vergelijk via onze website de EPC prijs bij verschillende EPC-deskundingen uit je buurt.