Hoe wordt het EPC berekend? Wat is de procedure en hoe kan je zelf de EPC-waarde berekenen?
Zelf EPC berekenen
Op het internet zijn tal van praktische tools te vinden die jou zelf de mogelijkheid geven om het EPC te berekenen.
EPC zelf berekenen? Dat kan. Probeer de online EPC module van EnergieSparen.be: https://apps.energiesparen.be/test-uw-epc
EPC laten berekenen door deskundige
Weet wel dat bovenstaande tools altijd indicatief zijn en dat het voor een definitieve bepaling aanbevolen wordt om een professionele berekening te laten opmaken door een EPC-deskundige. Foutieve informatie kan leiden tot boetes en geeft kopers en huurders een verkeerd beeld.
Hoe wordt het EPC berekend?
Hieronder zetten we belangrijke zaken op een rij die meespelen bij de berekening van de uitslag. Allereerst gaan we hier in op wat het EPC is en wanneer het vereist is. Vervolgens gaan we achter elkaar in op de onderdelen.
1. Allereerst wordt er gekeken naar het type gebouw
Om te beginnen wordt er gekeken naar de specificaties van het pand. Het bouwjaar is relevant. Daarnaast wordt er vastgesteld over welke type gebouw het gaat, om een woning of appartement? Is het een allenstaande woning, half-open of gesloten?
Overige gegevens die moeten worden ingevuld zijn de oppervlaktes van vloeren op alle verdiepingen en ook de daken die daarop gevestigd zijn. Andere bijzonder informatie die vereist wordt is welk percentage van de muren grenst aan de buitenomgeving en aan de kelder. Als er sprake is van een hellend dak kun je aangeven of deze geïsoleerd is. Tenslotte is de manier waarop de muren zijn opgebouwd relevant.
2. Hoe zit het met de isolatie?
Het volgende hoofdstuk is de isolatie. Kortgezegd wordt er van alle vloeren en daken aangegeven of die isolatiemateriaal bevatten. Denk hierbij aan buitenmuren, zijn deze voorzien van muurisolatie zoals spouwisolatie of gevelisolatie. Is de gevel afgewerkt met spuitkurk of een gevelbekleding? Of de zoldervloer is deze geïsoleerd of niet? Ook het dak wordt gecontroleerd of er voldoende dakisolatie aanwezig is. Deze isolatie kan bijvoorbeeld zijn opgebouwd uit Knauf of Rockwool, maar als dit niet direct bekend is kun je alsnog een berekening maken. Ook beschikken uiteraard niet alle woningen al over voldoende isolatie. Tenslotte kun je de dikte van het beschikken isolatiematerialen aangeven omdat ook dit van invloed is op de huidige isolatie.
3. De mogelijkheden van de ramen en deuren
De volgende elementen die van invloed zijn op de EPC-berekening zijn de ramen en deuren. Zijn deze vervaardigd uit hout, PVC of aluminium? Zo is het goed om aan te geven of er schuiframen aanwezig zijn. Daarnaast zul je het totale raamoppervlakte moeten berekenen.
Verder kun info over de beglazing aangeven en aangeven of de ramen over enkel of dubbel glas beschikken. Dit is iets dat je eenvoudig zelf kunt controleren door goed naar de ramen te kijken – je ziet dan direct of er 1 of 2 glasplaten zijn. Het plaatsen van dubbele beglazing zal de EPC-waarde van jouw woning aanzienlijk verlagen.
Wat betreft de deuren is het noodzakelijk om aan te geven hoeveel buitendeuren er zijn en wat voor type deuren dat zijn.
Tenslotte kun je het aangeven als er een garagepoort aanwezig is en als deze al dan niet geïsoleerd is. Het plaatsen van een geïsoleerde sectionale garagepoort zal het EPC van jouw woning verlagen.
4. Opties voor ventilatie en verwarming
Vervolgens wordt er gekeken naar de opties voor ventilatie en verwarming / airco. Wat zijn de huidige mogelijkheden voor ventilatie? Is er een cv-ketel aanwezig en zo ja is die van goede kwaliteit? Is de CV-ketel vervangen niet aan de orde? Hoe wordt er verwarmd en hoe zit het met het warm water bij het sanitair? Stuk voor stuk zijn dit relevante criteria om in aanmerking te nemen en die bijdragen aan de totale EPC-score.
5. Verlichting
Ten slotte brengt men de verlichting in kaart. Verlicht men nog met oude spaarlampen, gloellampen, TL-verlichting of nog met halogeenspots? Dan kan het EPC-verslag adviseren om de verlichting te vervangen door LED-verlichting te plaatsen.
6. De warm-watervoorziening en alternatieve energiesystemen
Het is goed als er aangegeven wordt of er alternatieve energiesystemen beschikbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan een zonneboiler, warmtepompboiler of zelfs zonnepanelen. De uitkomst is een EPC-berekening op basis van kWh/m2. Deze heb je nodig als je jouw woning in Vlaanderen wilt verkopen of verhuren. Als afsluiting benadrukken we hier opnieuw dat je online de nodige testen kunt doen maar dat deze uitsluitend indicatief zijn en dat je hier geen rechten aan ontleent. Een definitief onderzoek zal door een deskundige energiedeskundige met de noodzakelijke opleiding uitgevoerd moeten worden en in Vlaanderen is er een vaste lijst met betrouwbare commerciële partijen.
Zoek je het goedkoopste EPC-certificaat? Vergelijk via onze website de EPC prijs bij verschillende EPC-deskundingen uit je buurt.