Wij vertellen hier wat er allemaal wordt verstaan onder gemeenschappelijke delen en wat de nieuwe regels zijn. Tenslotte zetten we nog een aantal tips op een rij om jouw pand voor te bereiden op een keuring.
Sindskort zijn er door Vlaamse autoriteiten nieuwe eisen gesteld voor appartementen bij gemeenschappelijke delen. Gemeenschappelijke delen zijn relevant als 1 gebouw beschikt over minstens twee wooneenheden.
Ruimtes waar niet gewoond wordt kunnen onderdeel uitmaken van een appartementsgebouw. Zo ben je niet alleen verplicht om een EPC- attest te overhandigen voor het appartement zelf maar ook voor hallen en gezamenlijke voorzieningen.
Hoewel dit vanaf januari 2022 wettelijk vereist is, is het nu al mogelijk om te investeren in een dergelijk attest dat wordt opgesteld door een Energiedeskundige type A met een gespecialiseerde opleiding.
Voor een nieuwbouwproject geldt daarbij dat een vergunning pas noodzakelijk is tien jaar nadat je een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen hebt ontvangen.
Wat wordt er allemaal verstaan onder gemeenschappelijke delen?
Bij gemeenschappelijke delen wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de gangen die door iedereen worden gebruikt. Als voorbeeld kun je denken aan een algemene toegang voor alle bewoners. Daarnaast valt verlichting in deze ruimtes hieronder en geldt dit voor gemeenschappelijke zolders en kelders. Verder wil je gemeenschappelijk buitenmuren in aanmerking nemen en wordt er hierbij gekeken naar gezamenlijke voorzieningen zoals elektriciteit en water die in dat geval niet per eenheid berekend worden en waarvoor algemene meters gebruikt worden.
Neem hierbij wel in aanmerking dat een EPC alleen wordt vereist bij autonome woningen. Als jij dus gebruikmaakt van een gemeenschappelijke keuken of badkamer hoef je sowieso geen EPC te leveren bij verkoop. Denk hierbij aan een studentenkamer. Sindskort wordt er ook een eigen opgang vereist. Het is belangrijk om hierbij onderscheid te maken. Bij een zelfstandige woning met gemeenschappelijke delen wordt dit meegerekend, maar bij een gemeenschappelijke delen zonder zelfstandige woning wordt een EPC in het geheel niet geëist.
Nieuwe regels voor EPC gemeenschappelijke delen
In principe is het EPC voor tien jaar geldig. Daarbij gelden uitzonderingen. Zo vervalt een geldig certificaat als er een aangepaste versie wordt opgesteld. Ook is dit het geval als collectieve technische installaties binnen het pand vervangen zijn. Je moet dan in principe binnen een maand de keuring laten uitvoeren. Onder die installaties worden ondermeer zaken voor ruimteverwarming, koeling en ventilatie gerekend. Tenslotte wordt er hier gekeken naar omhullende schildelen. Als die voor minimaal 15% vervangen zijn moet een nieuwe keuring worden uitgevoerd. Hierbij wordt gekeken naar onderdelen van het dak, de buitenmuren en de onderste vloer. Wat de vereisten zijn wisselt per pand en wordt door een deskundige vastgesteld.
Zo bereid je jouw appartement voor op een EPC-keuring
Allereerst is het verstandig om zelf het noodzakelijke onderzoek te doen. Uiteraard beschikt een goede deskundige over de noodzakelijke kennis maar het is raadzaam om je zelf ook in te lezen zodat je de juiste vragen stelt. Zorg daarnaast de deskundige direct toegang heeft tot de faciliteiten. In praktische zin wil je zorgen dat alle deuren en ramen open kunnen en de toegankelijkheid gegarandeerd wordt. Juist als er ook sprake is van een beoordeling van gemeenschappelijke delen zal dit soms in overleg met andere gebruikers gebeuren.
In conclusie kunnen we stellen dat de Vlaamse autoriteiten opnieuw de regels hebben uitgebreid voor EPC’s in het land. Appartementseigenaren die willen verhuren of verkopen moet aan meer wettelijke eisen voldoen en kunnen een boete verwachten als dit niet naar behoren verloopt. Tenslotte hebben we jou hier verteld hoe je je kunt voorbereiden op een keuring en wat de meest recente regels op het gebied van gemeenschappelijke delen zijn.
Zoek je het goedkoopste EPC-certificaat? Vergelijk via onze website de EPC prijs bij verschillende EPC-deskundingen uit je buurt.