Hier vertellen we wat de EPB-eisen zijn voor diverse projecten. Daarnaast vertellen we wanneer een onderzoek verplicht is en wat de consequenties bij overtreding zijn. Voordat we onze conclusie trekken vertellen we wat de stappen bij het onderzoek zijn.
Gebouwen in Vlaanderen waarbij een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd moeten voldoen aan zogeheten EPB-eisen. EPB staat voor Energieprestatie en Binnenklimaat. Dit certificaat is één van de onderdelen van de plannen van de Vlaamse autoriteiten om internationale klimaatdoelen van 2050 te behalen en in omliggende landen worden er vergelijkbare kwalificaties vereist.
Het EPB is een rapport of verslag opgemaakt door een EPB-deskundige dat beschrijft hoe het bouwproject is uitgevoerd op vlak van de energieprestatie en het binnenklimaat.
Welke EPB-eisen gelden voor mijn specifieke project?
Volgende EPB-eisen worden opgenomen door de EPB-verslaggever:
- Thermische isolatie-eisen: K-peil, U-waarden en bouwknopen;
- Energieprestatie-eisen: E-peil;
- Binnenklimaateisen: voldoende ventileren en oververhitting vermijden;
- Jaarlijkse netto-energiebehoeften voor verwarming.
Welke eisen er gelden voor jouw project wordt bepaald door de bestemming die is toegekend aan het gebouw. Ga je er bijvoorbeeld wonen of juist een winkel inrichten? Dat bepaalt voor een groot deel de toepasselijke regels.
Daarnaast speelt de aard van de uitgevoerde werkzaamheden een rol. Het maakt daarbij uit of het gaat om nieuwbouw of een oudere woning. De EPB-eisen komen ook om de hoek kijken bij een renovatie of een specifiek project ter bevordering van energiezuinigheid.
Tenslotte is het belangrijk om de kijken naar het jaar waarin de vergunning is aangevraagd. De eisen lijken elke paar jaar strenger te worden waarbij het uiteindelijk de bedoeling is dat zoveel mogelijk nieuwbouw in Vlaanderen energieneutraal op de markt komt.
Daarnaast benoemen we hier aspecten die beoordeeld worden. Bij nieuwbouwwoningen wordt de energieprestatie uitgedrukt middels het zogeheten E-peil. Dit cijfer geeft potentiële kopers de mogelijkheid om te zien hoe energiezuinig een specifieke woning is. Des te lager dit cijfer, des te beter. Naast dit E-peil wordt er ook gekeken naar thermische isolatie, welke gemeten wordt middels het S-peil. Dit peil is van toepassing op de isolatiemogelijkheden van de woningschil (bijvoorbeeld de muren en het dak). Vanaf 2022 wordt S28 als minimale waarde geëist voor nieuwe woningen in Vlaanderen. Afhankelijk van de bestemming wordt er gekeken naar het binnenklimaat en bij technische installaties die eventueel zijn vervangen.
Het rapport van een EPB-keuring wordt opgemaakt door een EPB-deskundige of energieverslaggever type B. Een EPC-certificaat wordt opgemaakt door een erkende energiedeskundige type A.
In welke situatie is een EPB-keuring verplicht?
Zoals gezegd is een EPB-keuring verplicht als je voor een pand in Vlaanderen een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd hebt bij bouw of verbouwing. Als je nalatig bent bij het opmaken van de EPB-aangifte dan kun je een boete ontvangen. Hiervoor gelden geen vaste bedragen en het bedrag is variabel afhankelijk van de ernst van de overtreding. Ook zal er uiteraard alsnog een keuring moeten plaatsen. Anderzijds kun je een premie tegemoet zien als het E-peil lager is dan vereist door de norm.
Een EPB-studie is 10 jaar geldig, tenzij er intussen een grote energietische renovatie op de planning staat.
Wat zijn uitzonderingen op deze regelgeving?
De genoemde regelgeving is niet bij alle situaties van toepassing. Dit geldt bijvoorbeeld bij aanvragen die zijn ingediend voor 1 januari 2006. Daarnaast is een keuring niet vereist als het om een tijdelijk gebouw voor maximaal twee jaar gaat of als er sprake is van een klein, alleenstaand gebouw. Weet daarnaast dat een EPB-keuring niet wordt vereist als de medewerking van een architect voor een project niet wordt geëist. Weet dat deze lijst met uitzonderingen doorlopend wordt uitgebreid en aangepast.
Belangrijkste stappen bij een EBP-keuring
Om aan de voorwaarden te voldoen wordt er van tevoren een verslaggever aangesteld. Deze is er verantwoordelijk voor om bijtijds de EPB-aangifte in te dienen. Dit gebeurt digitaal bij de Vlaamse autoriteiten. Dit moet na uiterlijk 12 maanden gebeuren, ofwel nadat het pand in gebruik is genomen of de datum waarop de werkzaamheden zijn afgerond. De eerste datum is van toepassing maar dit moet hoe dan ook vijf jaar na goedkeuring van de vergunning plaatsvinden om administratieve boetes te voorkomen.
Het correct doorvoeren van een EBP-keuring is niet ingewikkeld als je jezelf goed informeert over de mogelijkheden. Schroom niet om professionele hulp in te schakelen om zo nodeloze boetes te vermijden. Veel succes met het organiseren van een EBP-keuring in overeenstemming met de Vlaamse wetgeving.
Hoe beter jouw woning scoort, hoe meer premies en belastingvoordelen je kan bemachtigen.
Prijs EPB-meting
Opmaak van een EPB-verslag van een nieuwbouwwoning of IER kost gemiddeld +/- €950*. De Opmaak van een EPB-verslag voor kleine verbouwingen of renovatiewerken kost gemiddeld +/- €650*.